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CHAPTER T-11 REG 1
The Theatres and Cinematographs Act

TITLE AND INTERPRETATION

Title
1 These regulations may be cited as The Theatres and Cinematographs Regulations.

Interpretation
2 In these regulations:

(a) “Act” means The Theatres and Cinematographs Act;

(b) “drive-in theatre” means an open air place where persons in vehicles
may view moving pictures;

(c) “exhibitor” includes a manager, lessee or owner of a theatre who is in
charge of the exhibition of moving pictures;

(d) “miniature projector” means a projector that uses miniature film;

(e) “open-air theatre” means any open air place or area, other than in a
city, town or village, to which the public is admitted, and where vaudeville,
dramatic, operatic or musical performances are given, but does not include a
drive-in theatre;

(f) “operator” means a person who operates a projector;

(g) “peace officer” includes:

(i) a member of the Royal Canadian Mounted Police;

(ii) a police officer or constable appointed under any Act;

(iii) a person appointed under section 45 of The Police Act as a special
constable or peace officer; and

(iv) a person designated as a peace officer by the Lieutenant Governor
in Council;

(h) “projection room” means a room in which a projector is installed or
operated;

(i) “projector” means a machine in which films or video tapes are used to
project pictures on a viewing surface;

(j) “provincial highway” means a provincial highway as defined in The
Highways Act;

(k) “standard projector” means a projector that uses standard film.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s2.
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THEATRE LICENCES

Drive-in theatres
3(1) In this section:

(a) “off-highway parking” means an area outside the limits of a highway
right-of-way for people to enter the theatre in their vehicles;

(b) “screen tower” means a structure designed to accommodate the
viewing surface for pictures projected by a projector in a drive-in theatre.

(2) No licence is to be granted for a drive-in theatre unless the applicant provides
the director with a certificate, signed by an engineer who is registered pursuant to
The Engineering Act, stating that the screen tower and screen will withstand a
pressure difference of 1200 pascals on any side.

(3) No licence is to be granted for a new drive-in theatre unless:

(a) the screen tower is placed so that its viewing surface is not visible from a
numbered provincial highway;

(b) the entrances and exits are located so that they do not lead directly on to
or off a provincial highway; and

(c) off-highway parking is provided for at least 25% of the total vehicle
capacity of the theatre.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s3.

Open-air theatres
4 No licence is to be granted for an open-air theatre unless the applicant provides
the director with details for the provision by the applicant of:

(a) internal security by bonded security guards in the ratio of one guard for
each 500 patrons or portion thereof;

(b) electrical lighting to provide five foot candles intensity to all areas to
which the public has access; and

(c) emergency health facilities which include a first aid station staffed by a
person holding a valid Advanced First Aid Certificate.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s4.

OPERATORS AND EXHIBITORS

Operation of projectors
5 One operator may operate more than one projector at one time only where:

(a) all projectors are in one projection room; or

(b) all projection rooms are in the same building with direct, unobstructed,
non-public inside access from one room to the other and, in the case of
malfunction of the projector, where each projector is equipped with:

(i) automatic controls to shut it off when it malfunctions; and
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(ii) a light or alarm to indicate malfunction.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s5.

Film to be approved by board
6(1) Every exhibitor shall, before exhibiting any film, take adequate steps to
ensure that the film has been approved by the board.

(2) Where an exhibitor finds that a film has not been approved by the board
pursuant to clause 7(3)(a) of the Act, he shall promptly notify the director to that
effect, and he shall not exhibit that film to the public.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s6.

Apprentice’s licence
7 Any person who wishes to qualify as an operator shall first obtain an
apprentice’s licence from the board.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s7.

Operator’s licence
8(1) Every applicant for a licence as an operator is required to pass an
examination set by the board to determine his ability to operator projectors.

(2) An examination under subsection (1) shall include a written test and practical
demonstration.

(3) An applicant who does not pass the examination under this section is not
eligible to apply for re-examination until:

(a) he has operated a projector for an additional 200 hours; and

(b) 60 days have expired from the date that he most recently took the
examination.

(4) Every applicant who passes the examination under this section shall be
classified by the board according to his qualifications in accordance with these
regulations and the mark he obtains in the examination.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s8.

Classes of operators
9(1) A person classified as:

(a) a first class operator is eligible to operate any projector in the province;

(b) a second class operator is eligible to operate:

(i) any projector in a town, village or hamlet in a theatre that has a
capacity of 500 seats or less; and

(ii) miniature projectors in a commercial operation anywhere in the
province;

(c) a third class operator is eligible to operate:

(i) a projector in any theatre in a town, village or hamlet in which he
has taken his training; and
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(ii) miniature projectors in a commercial operation anywhere in the
province.

(2) Notwithstanding clauses (1)(b) and (c), every standard projector in a drive-in
theatre within a radius of 16 kilometres of a city shall be operated by a first class
operator.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s9.

Qualifications of first class operator
10(1) To be eligible for examination as a first class operator the person applying
shall:

(a) possess a second class operator standing;

(b) have operated projectors in a theatre for a period of at least six
months; and

(c) have served at least 500 hours operating time.

(2) Upon application for examination as a first class operator, the applicant shall
produce to the director a certificate, signed by the operator or exhibitor under
whom he has served, stating that he fulfills the requirements listed in sub-
section (1).

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s10.

Qualifications of second class operator
11 To be eligible for examination as a second class operator the person applying
shall:

(a) have served as an apprentice for at least six months under a duly
licenced first or second class operator, and produce a certificate to that effect
signed by the operator or exhibitor under whom he served; or

(b) have held a third class operator’s licence for at least six months.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s11.

Exemption from certain qualifications
12(1) Notwithstanding section 7, subsection 10(1) and section 11, the director
may permit a person who:

(a) has held an operator’s licence or its equivalent in any other province or
jurisdiction; and

(b) provides proof of his qualifications to the satisfaction of the director;

to take an examination without having served as an apprentice, and may allow
that person to operate projectors for a period of 30 days prior to the date he takes
the examination.
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(2) Notwithstanding sections 7 and 11 and subsection (1), the director may issue
an operator’s licence to any person who has held an operator’s licence or its
equivalent in any other province or jurisdiction without an examination, but that
licence is valid only for:

(a) a period of two months; and

(b) the operation of a projector to show a special feature.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s12.

Restriction on apprentice
13(1) No apprentice shall operate any projector except in the presence of a
licensed operator.

(2) No exhibitor or operator shall permit an apprentice to operate a projector
unless a licensed operator is present.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s13.

Suspension, revocation of licence
14 Where the holder of an operator’s licence is convicted of a violation of the Act
or these regulations, the director may suspend or revoke his licence.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s14.

Duty of exhibitor
15 No exhibitor shall permit any person to operate a projector in violation of the
Act or these regulations.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s15.

Duty of operator re licence
16 An operator shall show proof of his being licensed upon the request of a peace
officer.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s16.

Itinerant exhibitor
17(1) Every itinerant exhibitor of moving pictures shall, upon application for a
licence, submit a list of addresses and locations of places where he intends to
exhibit and the dates of those exhibitions.

(2) The addresses and locations of places submitted pursuant to subsection (1)
shall be endorsed on the licence, and no person shall exhibit in any place not
endorsed on the licence without the permission of the director.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s17.
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EXHIBITION OF FILMS

Classifications and warnings
18(1) In addition to classifying film pursuant to clause 7(3)(c) of the Act, the
board shall determine whether the public should be warned of potentially offensive
scenes, language or violence contained in any film.

(2) No film that has been classified may be publicly exhibited unless:

(a) all graphic or written advertisements for the film distributed or posted
after the date of classification include the correct classification and any
warnings under subsection (1); and

(b) the classification and any warnings are displayed in a part of the theatre
so as to be readily seen by the public before paying admission.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s18.

Payment of fee prior to exhibiting film
19 No film shall be publicly exhibited in Saskatchewan unless the exhibitor or
film exchange has paid the fee prescribed in section 24.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s19.

Prohibition re drive-in theatre
20 A film designated as “not to be shown in drive-in theatres” shall not be shown
in a drive-in theatre.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s20.

Deletions and additions to films
21 No person shall publicly exhibit a film that has been added to or deleted from
after it has been passed by the board, unless deletions or additions are made in
order to repair film.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s21.

SEIZURE OF FILM

Power to seize
22 Where a peace officer has reasonable and probable grounds to believe and does
believe that a film is being or has been shown to the public in contravention of these
regulations or the Act, he may, without warrant, enter any theatre between the
hours of 8:00 a.m. and 8:00 p.m., or during the operating hours of the theatre, and
seize the film.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s22.
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FEES

Licence fees
23 The fee for:

(a) a five-year theatre or drive-in theatre licence is:

(i) $150 in a city with a population of 10,000 or more;

(ii) $50 in a city, town, village or hamlet with a population of less
than 10,000;

(b) an open-air theatre licence is $200 per day and is to be paid at least seven
days prior to the proposed use of the open-air theatre;

(c) a five-year public hall licence is:

(i) $60 in a city;

(ii) $15 in a town, village or hamlet;

(d) a one-year film exchange licence is $300;

(e) a one-year itinerant exhibitor licence is $50;

(f) a one-year advertisement film licence is $10;

(g) a projector operator’s one-year licence is $15;

(h) a projector operator’s five-year licence is $45;

(i) a six-month apprentice licence is $15;

(j) a two-month itinerant exhibitor operator’s licence under subsection 12(2)
is $50.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s23.

Review fees
24 The following fees are payable to the board by an exhibitor, itinerant exhibitor
or film exchange for the review of each film:

(a) $250 if the film is 30 minutes or more in length;

(b) $50 if the film is less than 30 minutes but more that 5 minutes in length;

(c) $5 if the film is less than 5 minutes in length and is not a preview of a film
that is more than 30 minutes in length.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s24.

GENERAL

Re-issued films
25 Every film intended for re-issue after a period of 10 years from the date of
review by the board is to be considered as a new film and is subject to further
review and reclassification by the board.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s25.
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Licence transferable
26 Every licence for a theatre or public hall is transferable to the subsequent
owners, managers or lessees of the building so licenced.

31 Dec 81 cT-11 Reg 1 s26.
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