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CHAPTER P-15.01 REG 2
The Police Act, 1990

Title

1  These regulations may be cited as The Municipal Police Training 
Regulations, 1991.

Interpretation

2  In these regulations:

(a)  “Act” means The Police Act, 1990;

(b)  “act of misconduct” means an offence against discipline described in 
The Municipal Police Discipline Regulations, 1991 or a violation of the rules 
implemented by the director pursuant to clause 7(a);

(c)  “college” means the Saskatchewan Police College continued pursuant 
to section 4;

(d)  “director” means the Director of the college;

(e)  “major municipal police service” means a police service in a town or 
city with a population of 5,000 or more;

(f)  “recruit” means a newly engaged member of a police service who requires 
training.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s2.

Application

3  These regulations apply to all police services.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s3.

Saskatchewan Police College

4  The Saskatchewan Police College is continued and is to be operated under the 
supervision of the commission.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s4.

Training courses

5(1)  Subject to subsection (2), the college is to provide the following training courses:

(a)  a recruit training course including a physical fitness training class;

(b)  in-service training courses consisting of:

(i)  an operational investigators course;

(ii)  a senior constables development course;

(iii)  an introduction to police management course;
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(iv)  a police managers course;

(v)  a multicultural training course; and

(vi)  any other course that the commission may consider advisable.

(2)  The college is to provide only those training courses described in subsection (1) 
that are approved by the commission.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s5.

Training advisory committee

6(1)  There shall be a police training advisory committee consisting of:

(a)  representatives from each of the major municipal police services;

(b)  representatives from the police services other than major municipal police 
services; and

(c)  members of the Saskatchewan Federation of Police Officers.

(2)  The chairperson of the commission, from time to time, is to convene the 
committee established pursuant to subsection (1) to discuss training requirements.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s6.

Duties of director

7  The director is to:

(a)  draft and implement rules for the good conduct and guidance of all police 
personnel attending training courses; and

(b)  enforce and maintain discipline over any member attending courses 
provided by the college, including the expelling of any member attending 
training courses for:

(i)  an act of misconduct; or

(ii)  failure to comply with the rules of the college.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s7; 1 Sep 2017 SR 
99/2017 s3.

Recruit training course requirements

8(1)  Unless authorized by the commission, a recruit is to meet all the requirements 
prescribed in The Municipal Police Recruiting Regulations, 1991 before he or she 
is admitted to the college.

(2)  The director may set any rules or guidelines respecting the size of recruit 
training classes.

(3)  In order to pass the recruit training course, a recruit is to:

(a)  obtain at least 60% in each subject;

(b)  pass the physical fitness standards established by the commission;
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(c)  pass the firearms standard established by the commission;  and

(d)  successfully attend and participate in all portions of the recruit training 
course, other than any portion covered during the period of any absence 
approved by the director.

(4)  Subject to the approval of the director and the chief of the service to which the 
recruit belongs, a recruit may participate in supplementary testing of his or her 
physical fitness at the dates and times set by the director.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s8; 2 Jan 2004 SR 
128/2003 s3; 1 Sep 2017 SR 99/2017 s4.

Supplementary exams

9(1)  The commission may, on the recommendation of the chief of the police service 
to which a recruit belongs, or, if the police service has only one member, on the 
recommendation of the board:

(a)  if the recruit does not obtain the mark prescribed in clause 8(3)(a) in one 
or more subjects, authorize the recruit to write a supplementary examination 
in each of those subjects;

(b)  if the recruit does not pass the physical fitness standards mentioned in 
clause 8(3)(b), authorize the recruit to be retested with respect to the physical 
fitness standards established by the commission; and

(c)  if the recruit does not pass the firearms standard mentioned in clause 8(3)
(c), authorize the recruit to be retested with respect to the firearms standard 
established by the commission.

(2)  The director is to set the dates and times for writing supplementary 
examinations.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s9; 2 Jan 2004 SR 
128/2003 s4.

Failure of course

10  Subject to section 9, a recruit who does not:

(a)  obtain the mark prescribed in clause 8(3)(a);

(b)  pass the fitness standards mentioned in clause 8(3)(b); and

(c)  pass the firearms standard mentioned in clause 8(3)(c);

is considered to have failed the recruit training course and is not qualified to serve 
in a police service as a regular constable.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s10; 2 Jan 2004 SR 
128/2003 s5.
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Assessment reports

11(1)  The director is to provide quarterly assessment reports on each recruit to 
the chief of the service to which the recruit belongs.

(2)  The director is to report promptly what, in the director’s opinion, is:

(a)  a lack of application;

(b)  a poor attitude; or

(c)  an act of misconduct;

by a recruit to the chief of the service to which that recruit belongs.

(3)  If the service to which the recruit belongs consists of only one member, the 
director is to send any report required by this section to the board that employs 
the recruit.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s11; 2 Jan 2004 SR 
128/2003 s6.

Authority to repeat training course

12  Where a recruit has to discontinue a recruit training course:

(a)  because of illness or injury; or

(b)  for any reason, other than one described in clause (a), that the commission 
considers valid;

the commission may, on receipt of a recommendation by the chief of the service to 
which the recruit belongs, or, if the service has only one member, the board may, 
authorize the recruit to repeat all or any portion of the recruit training course.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s12; 2 Jan 2004 SR 
128/2003 s7.

In-service training requirements

13(1)  All members who have a least three but not more than five years of practical 
police experience are to attend the operational investigators course mentioned in 
section 5.

(2)  All members who have at least six but not more than 10 years of practical 
police experience are to attend the senior constables development course mentioned 
in section 5.

(3)  All members who are eligible for promotion to the first non-commissioned rank 
or who have been promoted to that rank or who are required to supervise other 
members are to attend the introduction to police management course mentioned 
in section 5.

(4)  All members who hold the rank of corporal or are otherwise eligible for promotion 
to the rank of sergeant or staff sergeant are to attend the police managers course 
mentioned in section 5 or the senior police administration course at the Canadian 
Police College or any other equivalent course approved by the commission.

(5)  All members who attend a training course mentioned in this section are to 
obtain a mark of not less than 65% for that course in order to pass it.

(6)  A member who fails to obtain the mark prescribed in subsection (5) is to rewrite 
an alternate examination within six months.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s13; 12 Jan 96  
SR 84/95 s2.
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Certificate

14  The director is to present to each member who successfully completes a training 
course mentioned in these regulations a certificate that is:

(a)  issued by the college; and

(b)  signed by the director and the chairperson of the commission;

indicating that the member has passed the course and the period during which the 
course was taken.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s14.

List of members

15  At the request of the director, the chief of each police service is to provide the 
director with an updated list of the members of the service, including the following 
information with respect to each member:

(a)  the member’s:

(i)  rank;

(ii)  name; and

(iii)  years of service;

(b)  any training courses mentioned in these regulations that the member 
has successfully completed.

1 Sep 2017 SR 99/2017 s5.

Direction to take a course

16(1)  The commission may direct that a member attend any of the training 
courses mentioned in these regulations or undergo any other police training that 
the commission considers necessary.

(2)  Where the commission has issued a direction to a member pursuant to 
subsection (1), the member is to attend the training course or undergo the other 
police training, as the case may be.

(3)  The commission may direct a board or chief to provide training and refresher 
courses to the members of a police service as the commission considers necessary.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s16; 1 Sep 2017 SR 
99/2017 s6.

R.R.S. c.P-15 Reg 3 repealed

17  The Municipal Police Training Regulations are repealed.

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s17.

Coming into force

18(1)  Subject to subsection (2), these regulations come into force on the day on 
which The Police Act, 1990 comes into force.

(2)  If these regulations are filed with the Registrar of Regulations after The Police 
Act, 1990 comes into force, these regulations come into force on the day on which 
they are filed with the Registrar of Regulations..

8 Nov 91 cP-15.01 Reg 2 s18.
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