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CHAPTER T-9.1 REG 1
The Teachers Superannuation and Disability Benefits Act

PART I
Title and Interpretation

Title

1  These regulations may be cited as The Teachers’ Superannuation and Disability 
Benefits Regulations.

Interpretation

2  In these regulations:

(a)  “Act” means The Teachers Superannuation and Disability Benefits Act;

(b)  “contributions”, except in Part IV, means the contributions required 
to be made by a teacher to the Teachers’ Superannuation Fund pursuant to 
subsection 11(1) of the Act;

(c)  “executive director” means the executive director employed by the 
commission pursuant to subsection 7(1) of the Act.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s2.

PART II
Procedures of the Commission

Meetings

3(1)  The commission shall meet as often as it requires to transact its business.

(2)  Meetings of the commission are to be called by the chairperson or fixed by 
resolution of the commission.

(3)  The executive director shall provide every member of the commission with 
written notice of the date and time of a meeting of the commission.

(4)  Notwithstanding subsection (3), a special or emergency meeting may be held 
without written notice.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s3.



4
TEACHERS’ SUPERANNUATION 

AND DISABILITY BENEFITST-9.1 REG 1	

Meetings closed

4(1)  Meetings of the commission are not open to the public.

(2)  Notwithstanding subsection (1), a teacher, or a person acting on a teacher’s 
behalf, may make a representation in person before the commission.

(3)  No commissioner shall communicate any statement of the business of the 
commission:

(a)  except to another commissioner; or

(b)  unless authorized by the commission.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s4.

Questions before the commission

5(1)  All questions are to be submitted to the commission on the motion of the 
chairperson or any other commissioner, and no seconder is required.

(2)  All questions submitted to the commission are to be decided by a majority of 
votes, but in the case of a tie vote, the motion is deemed to be lost.

(3)  The chairperson has the right to vote on all questions before the commission.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s5.

Duties of executive director

6  The executive director shall:

(a)  keep a full and accurate record of the proceedings of every commission 
meeting;

(b)  conduct and preserve the correspondence of the commission and deal with 
routine correspondence in any manner that may be directed by the commission;

(c)  keep a file and complete record for every person eligible for benefits 
pursuant to the Act;

(d)  keep any books and records that the Provincial Auditor may require;

(e)  prepare the annual report required pursuant to section 49 of the Act and 
any other reports or statements that the commission may require; and

(f)  perform any other duties that the commission may assign.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s6.
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PART III
Teaching Service

Teaching service

7(1)  Service by a member with the Canadian Teachers’ Federation or the 
Saskatchewan High Schools Athletic Association in a position that is approved by 
the commission is deemed to be contributory service if:

(a)  the member, or any person acting on the member’s behalf, pays the 
contributions required pursuant to section 11 of the Act; and

(b)  the Canadian Teachers’ Federation or the Saskatchewan High Schools 
Athletic Association makes a matching contribution.

(2)  The contributions mentioned in subsection (1) are to be based on the annual 
salary received by the member for providing service to the Canadian Teachers’ 
Federation or the Saskatchewan High Schools Athletic Association.

(3)  The interest on contributions mentioned in subsection (1) is at the rates 
prescribed in subsection 11(8) of the Act.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s7.

Service as a Saskatchewan teacher

8  If a member provides service in a school operated by the Department of National 
Defence in Saskatchewan or outside Canada, by the Canadian International 
Development Agency, or by the Northern Teacher Education Program, the 
contributions required for the member are to be based on the annual salary received 
by the member while providing that service.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s8.

Service in special education

9(1)  Service by a Saskatchewan teacher in a special educational capacity that is 
not otherwise recognized as teaching service under the Act or these regulations is 
deemed to be teaching service for all the purposes of the Act if the employment is 
with an institution recognized by the department.

(2)  The contributions required for a teacher described in subsection (1) are to be 
based on the annual salary received by the teacher in that teacher’s last year of 
employment with a board in the province.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s9.

Contributions pursuant to certain Acts

10(1)  Subject to subsection (2), a person may receive credit for service pursuant 
to the Act for the purpose of determining eligibility for an allowance if the person 
was a contributor pursuant to:

(a)  the Public Service Superannuation Act (Canada);

(b)  The Liquor Board Superannuation Act;

(c)  The Municipal Employees’ Pension Act;



6
TEACHERS’ SUPERANNUATION 

AND DISABILITY BENEFITST-9.1 REG 1	

(d)  The Power Corporation Superannuation Act;

(e)  The Public Service Superannuation Act;

(f)  The Saskatchewan Government Insurance Act, 1980;

(g)  The Saskatchewan Telecommunications Superannuation Act;

(h)  The Superannuation (Supplementary Provisions) Act; or

(i)  The Workers’ Compensation Board Superannuation Act.

(2)  The credit for service mentioned in subsection (1) is to be allowed only if a person:

(a)  has 10 years of teaching service credited to him or her pursuant to the 
Act or these regulations; and

(b)  has contributions to his or her credit in the Teachers’ Superannuation 
Fund.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s10.

PART IV
Voluntary Contributions Fund

Voluntary Contributions Fund

11(1)  In this section:

(a)  “contribution” means a voluntary contribution made by a teacher to 
the fund;

(b)  “fund” means the Voluntary Contributions Fund continued pursuant to 
section 13 of the Act.

(2)  Subject to subsection (3), interest is credited on contributions in the fund after 
the end of each fiscal year at the rate earned by the fund during that fiscal year, 
and is compounded annually.

(3)  Interest is credited on amounts contributed during a fiscal year at the rate 
earned by the fund for that fiscal year and calculated from the date that the 
contribution was made.

(4)  If contributions are withdrawn from the fund during the fiscal year in which 
they were deposited in the fund, interest is credited on those amounts at the lesser of:

(a)  the three-month average rate on the bank account holding the fund; and

(b)  the rate earned by the fund in the preceding fiscal year.

(5)  If contributions are withdrawn from the fund before the end of a fiscal year:

(a)  accrued interest is credited on those amounts to the end of the month in 
which payment is made; and
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(b)  interest for the fiscal year in which the contributions are withdrawn is 
credited at the lesser of:

(i)  the three-month average rate on the bank account holding the fund; 
and

(ii)  the rate earned by the fund in the preceding fiscal year.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s11.

PART V
Medical Examinations

Fees for medical examination

12(1)  The commission may direct that any fee for a medical examination required 
pursuant to the Act or these regulations be paid by the teacher.

(2)  Notwithstanding subsection (1), the commission may pay any sum it considers 
reasonable to the duly qualified medical practitioner who performs or authorizes 
the examination.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s12.

PART VI
Agreements

Agreements re reciprocal transfer of rights

13  The commission may enter into an agreement with any province or territory of 
Canada to provide for the reciprocal transfer of the rights and obligations of teachers 
pursuant to, or with respect to, teachers’ retirement plans.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s13.

Agreements re Federal employment

14  The commission may enter into an agreement with the Government of Canada 
to provide for the transfer of rights and obligations of teachers pursuant to the Act 
or pursuant to any other superannuation Act covering teachers employed by the 
Government of Canada.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s14.

Agreements re transfer of rights under the Act

15(1)  For the purposes of subclause 46(i)(v) of the Act and subsection (2), “under 
the control of the Government of Saskatchewan” includes a pension or 
superannuation plan that was under the control of the Government of Saskatchewan 
on the day that subclause 46(i)(v) of the Act came into force.

(2)  The commission may enter into an agreement to provide for the transfer of 
rights and obligations of teachers pursuant to the Act with any of the following:

(a)  the Government of Canada;

(b)  the government of a province or territory of Canada;

(c)  the University of Saskatchewan;



8
TEACHERS’ SUPERANNUATION 

AND DISABILITY BENEFITST-9.1 REG 1	

(d)  The University of Regina;

(e)  a department, board, agency or other body that administers a pension or 
superannuation plan under the control of the Government of Saskatchewan;

(f)  an independent school in Saskatchewan that receives grants pursuant to The 
Education Act, 1995;

(g)  The Municipal Employees’ Pension Commission continued pursuant to The 
Municipal Employees’ Pension Act.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s15.

Administration of reciprocal transfer agreements

16(1)  In this section, “reciprocal transfer agreement” means an agreement entered 
into by the commission pursuant to section 13.

(2)  For the purposes of the Act, contributory service and eligibility service of a teacher 
who becomes entitled to an allowance pursuant to the Act as a result of a transfer under a 
reciprocal transfer agreement must be calculated in accordance with this section.

(3)  If a teacher becomes entitled to an allowance pursuant to the Act as a result of a transfer 
under a reciprocal transfer agreement between the commission and the administrator of a 
defined contribution pension plan:

(a)  the eligibility service of the teacher for the purposes of the Act must be calculated 
as the period with respect to which the teacher made contributions to the defined 
contribution plan from which the transfer is being made;

(b)  if the teacher had an amount standing to his or her credit in the defined 
contribution plan as a result of a prior transfer of contributions to that plan, the 
eligibility service of the teacher for the purposes of the Act must include any period 
that would have been counted as eligibility service had the prior transfer been made 
pursuant to a reciprocal transfer agreement with the commission;

(c)  subject to clause (d) and subsections (5) and (6), the amount of contributory service 
for the purposes of the Act must be calculated as the period of contributory service 
to which the teacher would have been entitled pursuant to the Act if the teacher had 
made contributions pursuant to the Act for the period during which the teacher made 
contributions to the defined contribution plan; and

(d)  if the teacher is required to make a contribution in order for a period of service 
to be counted as contributory service, only the service for which a contribution has 
been made will be counted.

(4)  If a teacher becomes entitled to an allowance pursuant to the Act as a result of a transfer 
under a reciprocal transfer agreement between the commission and the administrator of a 
defined benefit pension plan:

(a)  the eligibility service of the teacher for the purposes of the Act must be calculated 
as the period of service with respect to which the teacher made or is deemed to have 
made contributions to the defined benefit pension plan from which the transfer is 
being made;
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(b)  if the reciprocal transfer agreement provides for the calculation of 
contributory service on the basis of the amount of money transferred pursuant 
to the agreement, the contributory service to be counted for the purposes of the 
Act is the amount calculated pursuant to the reciprocal transfer agreement;

(c)  subject to clause (d) and subsections (5) and (6), if the reciprocal transfer 
agreement provides for the calculation of contributory service for the purposes of 
the Act on the basis of the amount of service with respect to which contributions 
were made to the plan from which the transfer is made, the contributory service 
to be counted for the purposes of the Act is the amount of service recorded by 
the administrator of the plan from which the transfer was made; and

(d)  if the teacher is required to make a contribution in order for a period 
of service to be counted as contributory service, only the service for which a 
contribution has been made will be counted.

(5)  If the entitlement of a teacher to an allowance has been divided as a result of 
a division of the teacher’s family property before the teacher becomes entitled to an 
allowance pursuant to the Act as a result of a transfer under a reciprocal transfer 
agreement, the amount of contributory service that is to be counted for the purposes 
of the Act with respect to the period of service before the effective date of the division 
must be calculated in accordance with the following formula:

CS  =  PTS  x  P

where:

CS is the amount of contributory service to be counted for the purposes of the 
Act;

PTS is the amount of service that would have been counted as contributory 
service pursuant to the plan from which the transfer was made had there not 
been a division; and

P is the proportion, expressed as a percentage, by which the entitlement of 
the teacher with respect to the period of service before the effective date of the 
division was reduced in accordance with the family property division.

(6)  If the amount of contributory service of a teacher has been reduced by reason 
of a division of the teacher’s family property before the teacher becomes entitled to 
an allowance pursuant to the Act as a result of a transfer under a reciprocal transfer 
agreement, no part of the amount of service by which the teacher’s contributory 
service was reduced:

(a)  may be counted as contributory service for the purposes of the Act; or

(b)  may be purchased as contributory service pursuant to the Act.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s16.
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REGINA, SASKATCHEWAN

Printed by the authority of  
THE QUEEN’S PRINTER

Copyright©2006

PART VII
Repeal and Coming into Force

R.R.S. c.T-9 Reg 1 repealed

17  The Teachers’ Superannuation Regulations are repealed.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s17.

Coming into force

18  These regulations come into force on the day on which they are filed with the 
Registrar of Regulations.

20 Oct 2006 cT-9.1 Reg 1 s18.


