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The 
Community Therapy 

Regulations

being

Chapter D-17 Reg 7 (effective September 14, 1994), 
as amended by Saskatchewan Regulations 21/95.

NOTE:
This consolidation is not official. Amendments have been 
incorporated for convenience of reference and the original statutes 
and regulations should be consulted for all purposes of interpretation 
and application of the law. In order to preserve the integrity of the 
original statutes and regulations, errors that may have appeared 
are reproduced in this consolidation.
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CHAPTER D-17 REG 7
The Department of Health Act

Title

1  These regulations may be cited as The Community Therapy Regulations.

Interpretation

2  In these regulations:

(a)  “Act” means The Department of Health Act;

(b)  “community therapist” means a person who holds a valid licence to 
practise pursuant to The Physical Therapists Act, 1984 or who is registered to 
practise pursuant to The Registered Occupational Therapists Act and whose 
registration is not under suspension;

(b.1)  “district health board” means a district health board established 
pursuant to The Health Districts Act;

(c)  “fee” means a fee required to be paid pursuant to these regulations;

(d)  “minister” means the member of the Executive Council to whom for the 
time being the administration of the Act is assigned;

(e)  “non-resident” means a person who is not a resident;

(f)  “resident” means a person who resides in Saskatchewan and 
whose name appears on a valid Saskatchewan Health Services Card 
issued for the purposes of The Saskatchewan Hospitalization Act or 
The Saskatchewan Medical Care Insurance Act;

(g)  “services” means services provided pursuant to section 10 of the Act 
that a community therapist is authorized to provide, and includes:

(i)  assessing a person’s need for treatment;

(ii)  prescribing the required treatment;

(iii)  providing educational programs to the public;

(iv)  consulting with and providing reports to others who are associated 
with a person’s medical care;

(h)  “treatment” means the treatment designed to maintain or restore a 
physical function that has been diminished by injury or disease.

23 Sep 94 cD-17 Reg 7 s2; 7 Apr 95 SR 21/95 s3.

Agreements

2.1(1)  The minister may enter into agreements with district health boards for the 
provision of services pursuant to these regulations.
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(2)  Where the minister has entered into an agreement mentioned in sub- 
section (1), the district health board shall provide services in accordance with these 
regulations.

7 Apr 95 SR 21/95 s4.

Services to residents without charge

3  A resident is eligible to receive services without charge if:

(a)  Repealed. 7 Apr 95 SR 21/95 s5.

(b)  in the opinion of a community therapist, the services are required by the 
resident; and 

(c)  either:

(i)  the minister is satisfied that the resident is not entitled to receive 
those services without charge pursuant to:

(A)  any program or plan established or administered by any agency 
or department of the Government of Canada or the Government of 
Saskatchewan, other than pursuant to these regulations; or

(B)  a policy of insurance; or

(ii)  the resident is entitled to receive those services pursuant to any 
program or plan established or administered by any agency or department 
of the Government of Canada or the Government of Saskatchewan, other 
than pursuant to these regulations, or pursuant to a policy of insurance 
and that agency, department or insurer has agreed in writing that it will 
pay either the minister or the district health board that provided the 
services for the cost of providing those services.

23 Sep 94 cD-17 Reg 7 s3; 7 Apr 95 SR 21/95 s5.

Charges for services to residents

4  If services are provided to a resident who is not entitled to receive the services 
without charge pursuant to section 3, the resident shall pay to the district health 
board that provided the services a fee of $35 for each visit to the community therapist.

23 Sep 94 cD-17 Reg 7 s4; 7 Apr 95 SR 21/95 s6.

Fees for services to non-residents

5  A non-resident who receives services shall pay to the district health board that 
provided the services a fee of $35 for each out-patient visit.

23 Sep 94 cD-17 Reg 7 s5; 7 Apr 95 SR 21/95 s7.
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Fees for reports

6  If any person requests a report respecting the treatment and progress of a person 
who has received services from a community therapist for a purpose other than the 
ongoing treatment of that person, the person requesting the report shall pay to the 
district health board that provided the services a fee of $150 for the report.

23 Sep 94 cD-17 Reg 7 s6; 7 Apr 95 SR 21/95 s8.

No fee for certain examinations

7  Notwithstanding any other provision of these regulations, no person is required 
to pay any fee for an examination by a community therapist to determine that 
person’s eligibility for services.

23 Sep 94 cD-17 Reg 7 s7.
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